”Julia skulle ha varit stolt över oss”

Publicerad i Hemmets Journal 2013

HJ34-2013För att hedra 17-åriga Julia som gick bort i cancer startade vännerna insamlingen Juliaresan. Målet är att få ihop en miljon kronor till Barncancerfonden. 

Fantastic five kallade de sig, barndomsvännerna Beatrice, Adéle, Stina, Amanda och Julia. Trots att det var sex år mellan den äldsta och den yngsta så höll de alltid ihop, bråkade aldrig. Vänskapen skulle vara för evigt, de skulle växa upp tillsammans, få barn, leva.

Julia var alltid glad och sprudlande. Hon var omtänksam, tänkte på alla utom sig själv.

–          Så var det när hon var sjuk också. Hon såg till oss andra som var ledsna, berättar Beatrice Björch, kusin till Julia och den av vännerna som stod henne närmast. För henne var Julia den lillasyster hon aldrig fick.

I november 2010 upptäcktes att Julia hade cancer i knät. Hösten 2011 kom beskedet att hon inte skulle klara sig, cancern hade spridit sig till lungorna. Den 29 februari 2012 somnade Julia in. Bara några dagar senare bestämde vännerna sig för att de ville hedra henne och hjälpa till att bekämpa cancer. För att samla in pengar skulle de cykla från hemstaden Östersund till Öland, där Julia brukade tillbringa somrarna.

–          Vi ville göra något som fick alla att inse vilken fantastisk människa Julia är. Kampen hade slutat för Julia, men hon var inte den enda och vi ville samla in pengar till folk i samma situation. Det fanns aldrig några tvivel, vi gick ”all in” direkt.

För att sprida budskapet om insamlingen spelade de in en film och den 27 maj, den dag Julia skulle fyllt 18, lanserades den på Facebook, med statusuppdateringen ”Grattis vår älskade ängel på 18 års-dagen”. Första dagen samlade de in 70 000 kr.

I juli förra året cyklade de ner till Öland. 12 dagar tog det och på varje stopp samlade de in pengar. Resan uppmärksammades stort och på Öland fick de träffa drottning Silvia. Företag sponsrade med hotell, mat och träningskläder. Mellan Örebro och Linköping ställde cykelentusiaster upp för att de inte skulle få motvind när de cyklade.

Efter resan har vännerna varit ute på olika evenemang och samlat pengar. De ska ut och föreläsa på skolor om hur sorg kan vändas till något positivt. Insamlingen har hjälpt dem i sorgen efter Julia.

–          Vi har kanaliserat vår sorg till något positivt, till något vi kan ta på. Vi har varit ledsna, men vi har fått sorgen att bli som Julia ville att den skulle bli. Vi har skrattat och hittat stunder att minnas för livet. Hon skulle ha gjort något själv om hon hade levt. Jag vet att hon är skitstolt över oss och glad att vi har gjort det.

Hittills har de samlat in nästan 700 000 kronor till Barncancerfonden. I år valde tjejerna att cykla till Sicilien. Julia älskade Gudfadern-triologin och ville att alla fem skulle se filmerna tillsammans. De började resan i Böda på Öland den 10 juni och cyklade sedan genom Sverige, Tyskland, Österrike och Italien. På grund av tidspress och den långa vägen hade de en bil och en husvagn som hjälpte dem vissa sträckor. Totalt var de iväg i tre veckor.

www.juliaresan.se

Artikeln ingår i temat ”Att hjälpa andra har lindrat vår sorg” i Hemmets Journal nr 34 2013. Läs om Mattias Ströms antivåldsfond här och Zandra Johansson-Perraults minnesfond här.

2 svar på ””Julia skulle ha varit stolt över oss”

  1. Pingback: ”Genom fonden får jag lite av min son tillbaka.” | Pernilla Rönnlid

  2. Pingback: Fonden är ett sätt att bevara Zandras minne | Pernilla Rönnlid

Kommentarer inaktiverade.